school

school

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μοίρασμα σπορόφυτων στο σχολείο



Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, κατά τα σχολάσματα των παιδιών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας μοίρασε στα παιδιά από ένα κυπελάκι που είχε μέσα ένα «νεογέννητο» φυτό (μαρούλι, καρότο, ή μπιζέλι). Όλα τα φυτά που μοιράστηκαν προέρχονταν από παραδοσιακούς σπόρους ντόπιων ποικιλιών και χαρίστηκαν στον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας από ανθρώπους που ασχολούνται με τη "διάσωση" και την διάδοση των παραδοσιακών σπόρων με στόχο να συνεχίσουν να καλλιεργούνται οι παραδοσιακές ποικιλίες και να μη χαθεί περαιτέρω η βιοποικιλότητα του τόπου μας. 

Τα παιδιά μαζί με το φυτό παρέλαβαν και ένα σημείωμα με οδηγίες, που πιστεύουμε είναι επαρκείς για τη φροντίδα του και τη μεταφύτευση του σε μια γλάστρα, καθώς και μερικές πληροφορίες που ίσως αποτελέσουν τροφή για παραπάνω σκέψη, συζήτηση και αναζήτηση πληροφοριών από γονείς και παιδιά. Δείτε:
 

Πιστεύουμε πως ειδικά στα παιδιά της πόλης που έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή με τη φύση, η ενασχόληση τους με ένα δικό τους μικρούλι φυτό και η παρακολούθηση του να μεγαλώνει με τη δική τους φροντίδα τούς δίνει χαρά και ικανοποίηση, ενώ παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός φυτού και τα ευαισθητοποιεί περιβαλλοντικά. 

Ταυτόχρονα, με τη βοήθεια των μεγάλων, έννοιες όπως «βιοποικιλότητα», «διατροφική ποιότητα και αυτάρκεια», «τροφική αλυσίδα»,  «βιολογική καλλιέργεια», «ζώντες οργανισμοί και μικροοργανισμοί», «κομποστοποίηση», «μόλυνση», «μικροκλίμα», «οικοσύστημα» και πλήθος άλλων, θα μπορούσαν να συζητηθούν και να "οικοδομηθούν" βιωματικά από τα παιδιά.

Ελπίζουμε το μικρούλι φυτό που χαρίσαμε στα παιδιά να δώσει ΚΑΙ τροφή για σκέψη και συζήτηση ΚΑΙ τελικά να αποτελέσει μια υγιεινή τροφή στο πιάτο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου