school

school

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας


Για ακόμα μια φορά στο σχολείο μας γιορτάστηκε με λαμπρότητα η 28η Οκτωβρίου και το "ΟΧΙ" που φώναξε ο ελληνικός λαός στον Ιταλό και Γερμανό κατακτητή κατά το έπος του '40, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας που έγραψαν οι πρόγονοί μας, μην σκύβοντας το κεφάλι στον πανίσχυρο εχθρό που απειλούσε την ελευθερία της χώρας μας.




Η γιορτή ξεκίνησε, όπως πάντα, με την έπαρση της σημαίας, τον ορισμό σημαιοφόρων και παραστατών και συνεχίστηκε με ποιήματα, τραγούδια, δραματοποιήσεις, ιστορικές αναφορές και ηχητικά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο.



Τα παιδιά,  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, διηγήθηκαν, ερμήνευσαν, τραγούδησαν και οι άγουρες φωνές τους, υπενθύμισαν σε όλους μας πως η εθνική υπερηφάνεια που αισθανόμαστε σήμερα οφείλεται στην εθνική αντίσταση σύσσωμου του ελληνικού λαού απέναντι στις πανίσχυρες δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της ναζιστικής Γερμανίας που απείλησαν το 1940 το έθνος μας. Όπως επίσης υπενθύμισαν και τον τεράστιο φόρο αίματος που πλήρωσε ο λαός μας για τη γενναιότητα, την προσήλωσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και την αντίστασή του στις δυνάμεις κατοχής.



Όμως παράλληλα με τις αναφορές των παιδιών για όσα ηρωικά αλλά και τραγικά συνέβησαν στο παρελθόν, δεν έλειψαν και τα αντιπολεμικά συνθήματα και οι αναφορές στην ειρήνη, την ισότητα, την αδελφοσύνη, που με όσα συμβαίνουν γύρω μας παίρνουν άλλη διάσταση, ειδικά όταν ακούγονται από τις παιδικές φωνούλες:


[...Όχι στον πόλεμο φωνάζουν οι λαοί
αφήστε μας ελεύθερους να ζήσουμε στη γη...]


[...Θέλει θυσίες μα και κόπους να 'ρθει ειρήνη στους ανθρώπους
θέλει καρδιά, θέλει ψυχή να γίνει μια καινούρια αρχή...]

[...Κοίτα στα μάτια τα παιδιά, μην τους στερήσεις τη χαρά...]



"Εε, εσείς οι "μεγάλοι" της γης ακούστε εμάς τους "μικρούς" και κάντε πράξη αυτό που σας ζητάμε. Θα είναι για όλους καλύτερα έτσι!" φώναξαν οι μικροί μαθητές και στη συνέχεια σχημάτισαν με τα κορμιά τους το σήμα της ειρήνης.




Στo  παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά ακόμα αποσπάσματα από την γιορτή μας:









Η γιορτή στο σχολείο μας έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο και την κατάθεση στεφάνου στην Πλ. Κανάρη από την ΣΤ' τάξη.






Ελπίδα όλων μας είναι:


το ρολόι του κόσμου να μη χτυπήσει μεσάνυχτα ξανά

και το αίτημα παραμένει...  ίδιο όπως και τότε: 

ΕΙΡΗΝΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου