school

school

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Εσπερίδα με θέμα "Σχολικός Εκφοβισμός" από "Το χαμόγελο του παιδιού"

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εσπερίδα με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό και ομιλήτρια την ψυχολόγο Ρεγγίνα Μαρία Καραντινού από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "το Χαμόγελο του παιδιού".

Το πρόγραμμα αυτό, όπως και το προηγούμενο για την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση, αφορούσε ξεχωριστές ομιλίες σε παιδιά, γονείς και δασκάλους και φορέας υλοποίησης ήταν "το χαμόγελο του παιδιού" μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του σχολείου μας κ. Σκόμπα.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας.

Η κ. Καραντινού αποσαφήνισε τους όρους "σχολική βία" και "σχολικός εκφοβισμός", έδωσε τα χαρακτηριστικά του εκφοβισμού που  επιγραμματικά είναι:

  • επιθυμία κάποιου να πληγώσει κάποιον άλλο συγκεκριμένα
  • ασυμμετρία δύναμης εμπλεκομένων
  • επαναληπτικότητα (συνήθως)
  • άδικη χρήση της δύναμης
  • προφανής ευχαρίστηση του επιτιθέμενου
  • καταπίεση του εκφοβιζόμενου

και στη συνέχεια ανέλυσε τους τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των εμπλεκομένων.

Μερικά από τα πιο βασικά που επισημάνθηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν περιγράφονται στις διαφάνειες που απεικονίζονται δεξιά:

Επίσης δόθηκαν ενδιαφέροντες σύνδεσμοι όπου γονείς, παιδιά και δάσκαλοι μπορούν να περιηγηθούν και να βρουν έγγραφα, εικόνες, βίντεο και άλλο χρήσιμο υλικό που μπορεί να βοηθήσει.

Πρόκειται για τη ευρωπαϊκή καμπάνια για τον εκφοβισμό http://www.e-abc.eu

και το ευρωπαϊκό δίκτυο κατά του σχολικού εκφοβισμού http://www. antibullying.eu

Πρότασή μας είναι να θυμίζουμε τακτικά στα παιδιά μας τα παρακάτω, που απεικονίζονται και στις διαφάνειες, ώστε να "προλάβουμε" καταστάσεις πριν εκδηλωθούν καν:







"Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ, ΚΑΝΕΙΣ (μικρός ή μεγάλος) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΕ ΧΤΥΠΗΣΕΙ, ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΣΕΙ Η ΝΑ ΣΕ ΑΓΓΙΞΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ".

και

"ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΕΚΦΟΒΙΖΕΙΣ (ΒΡΙΖΟΝΤΑΣ, ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ, ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ, ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ Ή ΧΕΙΡΟΝΟΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ)".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου