school

school

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ένα σπορόφυτο για κάθε παιδί από την "Αυλή των Κηπουρών"

Όπως κάθε χρόνο, οι φίλοι "κηπουροί" του σχολείου μας από την ομάδα παραδοσιακών σπόρων "Η Αυλή των Κηπουρών" χάρισαν σπορόφυτα από παραδοσιακούς σπόρους στο Σύλλογο Γονέων με σκοπό τα φυτά να διατεθούν στους μικρούς μαθητές! Φέτος ήρθαν και δόθηκαν στους μαθητές του σχολείου μας περίπου 250 φυτά πιπεριάς, ντομάτας και μελιτζάνας με σκοπό να φέρουν τα παιδιά λίγο πιο κοντά στη φύση, να τα ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την εξαφάνιση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και να τους δώσουν τη χαρά να φροντίσουν ένα φυτό μέχρι να μεγαλώσει και να δώσει καρπούς.
Τα φυτά δόθηκαν στους μαθητές από τους δασκάλους τους, μαζί με ένα κείμενο ευαισθητοποίησης και οδηγιών από την ομάδα παραδοσιακών σπόρων "Η Αυλή των Κηπουρών".


Ελπίζουμε το μικρό αυτό νεογέννητο φυτό -δώρο ενός σπόρου υπό εξαφάνιση- να δώσει χαρά στους μικρούς μαθητές, να το φροντίσουν και να δώσει καρπούς και νέους σπόρους κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Ευχαριστούμε πολύ την ομάδα παραδοσιακών σπόρων "Η αυλή των κηπουρών" που παρά τις μικροαλλαγές στη σύσταση και στο όνομα της, παραμένει πάντα κοντά στα σχολεία και στα παιδιά και με φροντίδα και αγάπη δωρίζει εδώ και χρόνια σπόρους και φυτά στο σχολείο μας, αλλά και σε όλους όσους ζητούν, διαδίδοντας και διασώζοντας παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων!

Να και μερικές συμβουλές  για τα φυτά στους μικρούς "κηπουρούς":
Σε περίπου μια εβδομάδα τα φυτά θα είναι περίπου 10-15 εκ. και έτοιμα για μεταφύτευση σε γλάστρα ή σε κήπο.
Η πιπεριά είναι "εύκολο" πολυετές φυτό  και δίνει καρπούς για πολλά χρόνια ακόμα και σε μικρή γλάστρα 20-30 εκ..
Η μελιτζάνα θέλει μεγάλη γλάστρα και αρκετό νερό για να μην πικρίσει (γι' αυτό πολλοί τη φυτεύουν μαζί με βασιλικούς, ώστε να καταλαβαίνουν από το βασιλικό πότε χρειάζεται νερό).
Η ντομάτα είναι η πιο απαιτητική. Θέλει αρκετά μεγάλη γλάστρα (50-60 εκ.) πλούσιο σε ασβέστιο χώμα (μπορείτε να βάλετε και μαρμαρόσκονη) και σταθερά ποτίσματα κάθε 2-3 μέρες.
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας όλων των φυτών ποτίζουμε όσο για να ζει το φυτό, αλλιώς, αντί να "δέσει" καρπούς, θα πετάξει φύλλα και βλαστούς.
Τα καλοκαιρινά κηπευτικά χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 ώρες ήλιο την ημέρα με προτίμηση στον πρωινό ήλιο. Αν τα βλέπει ο μεσημεριανός καυτός ήλιος καλό είναι όταν πιάσουν για τα καλά οι ζέστες να τα προστατεύουμε τις μεσημεριανές ώρες με δίχτυα ή τέντες.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου