school

school

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Λίγο πριν τη λήξη...

Επιτέλους καλοκαίρι!
Τέλος με τα φυλλάδια, τις ορθογραφίες, τα μαθηματικά, την Ιστορία, τα διαγωνίσματα.
Είπαμε, το αγαπάμε το σχολείο μας, αλλά ένα μεγάλο τρίμηνο διάλειμμα είναι απολύτως απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους, προκειμένου να ανακτήσουν δυνάμεις, να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβρη με κέφι και αισιοδοξία.

Σ' αυτήν εδώ την τελευταία μας ανάρτηση γι' αυτήν τη σχολική χρονιά θα αναφερθούμε στα όσα έγιναν τις λίγες μέρες μετά την καλοκαιρινή γιορτή στις 10 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουνίου όπου και σήμανε το τελευταίο κουδούνι για φέτος!

----------------------------------------------------

Το Σάββατο 11 Ιουνίου ήταν για τα παιδιά της Β' και Γ' τάξης που παρακολούθησαν τις Σαββατιάτικες συναντήσεις φιλαναγνωσίας μια μέρα που την περίμεναν καιρό. Ήταν η μέρα που θα ακολουθούσαν κάποια από τα βήματα που έκανε "ο Πινόκιο στην Αθήνα" αναζητώντας το κυκλάμινο που φυτρώνει μεταξύ γης και ουρανού, προκειμένου να το πάει στον πατέρα του τον Τζεπέτο για να ξαναδώσει χρώμα στα όνειρά του.


Υπενθυμίζουμε, πως η ομάδα φιλαναγνωσίας εντάχθηκε φέτος στις δραστηριότητες του σχολείου μας, μαζί με το μπάσκετ, το σκάκι, τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική και το θεατρικό παιχνίδι με την υποστήριξη δύο υπέροχων μαμάδων και εκπαιδευτικών της κ. Δημητράκη και της κ. Ζαμενοπούλου που με γνώση και μεράκι αφιέρωσαν πολλές ώρες προετοιμασίας του υλικού που παρουσίαζαν σε κάθε συνάντηση με τα παιδιά, ώστε, το κομμάτι της ανάγνωσης του βιβλίου να πλαισιώνεται και από πλήθος άλλων εκφραστικών μέσων (ζωγραφική, μουσική, τραγούδι, παιχνίδια ρόλων, κατασκευές, ερωταπαντήσεις) που ξετρέλαιναν τα παιδιά και τα μάθαιναν ένα σωρό πράγματα, κάνοντας τη φιλαναγνωσία αγαπημένη δραστηριότητα και την αίθουσα των συναντήσεων της ομάδας έναν εμπνευσμένο εκπαιδότοπο!


Για όσους δεν γνωρίζουν το βιβλίο του Χρ. Μπουλώτη "Ο Πινόκιο στην Αθήνα", ενημερώνουμε πως διαδραματίζεται στο κέντρο της Αθήνας (Πλάκα, Εθνικός κήπος, Σύνταγμα, Κολωνάκι) και πως μεταξύ των άλλων στόχων της ομάδας φιλαναγνωσίας ήταν και να επισκεφθούμε κάποια μέρη από αυτά που επισκέφθηκε και ο Πινόκιο ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την πόλη μας καλύτερα, να έχουν μια βιωματική εμπειρία από το βιβλίο εκτός των σχολικών χώρων αλλά και να κλείσει ο κύκλος των συναντήσεων της ομάδας με έναν όμορφο περίπατο.


Ο περίπατος μας ξεκίνησε από την αφετηρία των λεωφορείων 022 με αποβίβαση στην πλατεία Κολωνακίου, όπου δημιουργήθηκαν 4 ομάδες παιδιών που θα έπρεπε να "λύσουν" μια σειρά γρίφων σχετικών με το βιβλίο χρησιμοποιώντας το "ΦΑ" της φαντασίας και το "Ο" της ομάδας.

Οι ομάδες πήγαν στην πλατεία Δεξαμενής στο άγαλμα του Ελύτη, βρέθηκαν στον κήπο του μουσείου Μπενάκη στην Κουμπάρη, συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν με τους ευζώνους της προεδρικής φρουράς, προχώρησαν και εξερεύνησαν πολλά σημεία του Εθνικού κήπου συμπληρώνοντας τις ερωτήσεις/γρίφους, έφτιαξαν κόλλα με υλικά της φαντασίας τους και τελικά απονεμήθηκαν σε όλα τα μέλη των ομάδων (και στους γονείς) που συμμετείχαν χειροποίητα μετάλλια-βραβεία που είχαν φιλοτεχνηθεί από τις συντονίστριες της ομάδας.

Ο πολύ όμορφος, χαρούμενος και ενδιαφέρων αυτός περίπατος τελείωσε με έναν αποχαιρετιστήριο κύκλο της ομάδας που συμπεριελάμβανε και τους γονείς αυτή τη φορά και έχοντας πια τα υλικά της κόλλας που "έδεσε" ακόμα περισσότερο την ομάδα φιλαναγνωσίας, πιασμένοι χέρι-χέρι φωνάξαμε όλοι μαζί το σύνθημα της ομάδας: "Ο χρόνος είναι ΧΡΩΜΑ".


Προσδοκούμε, ευελπιστούμε και θέλουμε η Μαρία και η Άννα, η Άννα και η Μαρία που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό εκτοξεύοντας το εργαστήρι φιλαναγνωσίας στα ύψη όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, να αντλήσουν δύναμη από την ανταπόκριση και τον ενθουσιασμό που εισέπραξαν από μικρούς και μεγάλους και να δώσουν συνέχεια σε ό,τι ξεκίνησαν και έφεραν εις πέρας με τόση επιτυχία. Το σχολείο μας και τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από τέτοιες όμορφες και εμπνευσμένες ενέργειες που δίνουν χρώμα στο χρόνο μας! Τις ευχαριστούμε θερμά για όλα!


-----------------------------------------------


Επίσης, πρέπει να κάνουμε μια αναφορά και στις υπόλοιπες Σαββατιάτικες δραστηριότητες που έλαβαν χώρα όλη τη χρονιά στο σχολείο μας και να ευχαριστήσουμε όλες τις δασκάλες και τους δασκάλους που τις πραγματοποίησαν δημιουργώντας πυρήνες γνώσης, έκφρασης και διασκέδασης κάθε Σάββατο για τα παιδιά μας κάνοντας το σχολείο μας έναν ευχάριστο τόπο συνάντησης, για μικρούς και μεγάλους.

Ευχαριστούμε την Ελένη Φειδάκη που έμαθε τα παιδιά μας σκάκι και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία σχολικής σκακιστικής ομάδας, την Μαρία Καρακίτσου που "ξεκλείδωσε" και τα πιο συνεσταλμένα παιδιά προσφέροντάς τους δυνατότητες έκφρασης και δημιουργικότητας μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, την Γεωργία Βλαχάκη που δημιούργησε μια αξιόλογη ομάδα μπάσκετ και έμαθε πάνω από 12 παραδοσιακούς χορούς φέτος στα παιδιά μας, τον Άρη Αναγνώστου που από το πρώτο κιόλας μάθημα μουσικής ανέδειξε τα ταλέντα και τις δυνατότητες των παιδιών εκπλήσσοντας άπαντες, και τελευταίο αλλά όχι έσχατο αφήσαμε τον ψυχολόγο μας Παναγιώτη Κακίτση που κάθε Δευτέρα απόγευμα είχαμε κοντά μας ως γονείς για να κουβεντιάσουμε όποια θέματα μας απασχολούσαν σχετικά με τα παιδιά μας δημιουργώντας μια ομάδα γονέων απ' όπου πήραμε αρκετές πρακτικές συμβουλές ώστε να χαιρόμαστε το ρόλο μας ως γονείς και να ενισχύσουμε την καλή σχέση με τα παιδιά μας.

Ευχαριστούμε όλες και όλους για όλα όσα πρόσφεραν στα παιδιά μας, σ' εμάς, στο σχολείο μας και φυσικά τους γονείς που στήριξαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του συλλόγου, αλλά και του σχολείου μας. Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους, τίποτα δε θα είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία.


-------------------------------------------------


Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου η Αθηναϊκή Συµφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ επισκέφτηκε  το σχολείο μας μετά από πρόταση της διευθύντριάς μας για να συστήσει στα παιδιά μερικά από τα όργανα που αποτελούν μια συμφωνική ορχήστρα αλλά και να μυήσει τα παιδιά  στην ορχηστρική εμπειρία και το συμφωνικό ρεπερτόριο.
Οι πέντε μουσικοί που ήρθαν αποτέλεσαν ένα κουιντέτο πνευστών οργάνων (τούμπα, τρομπόνι, κόρνο, τρομπέτα) που έπαιξε γνωστά μουσικά κομμάτια στους μαθητές, ενθουσιάζοντας ιδιαιτέρως όσους έχουν μουσική αντίληψη, μουσική παιδεία ή φυσική κλίση προς τη μουσική.
 Η ΑΣΟΝ έχει παίξει στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην ΕΛΣ, στα Παν/µια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειο, σε πολλά σχολεία και σε δηµοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα και τα μέλη της είναι µαθητές και µαθήτριες από σχεδόν όλα τα Ωδεία του λεκανοπεδίου Αττικής και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το κόστος αυτής της εκδήλωσης καλύφθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.


---------------------------------------------------



Την Τρίτη 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο κτήμα "Σάντα Μαρία" στα Σπάτα από το σχολείο μας με σκοπό τα παιδιά να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα "από το σιτάρι ως το ψωμί" αλλά και να παίξουν στους χώρους του κτήματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, παρακολούθησαν ένα βίντεο που εξηγούσε όλη τη διαδικασία για να φτιαχτεί το ψωμί (σπορά, θερισμός, αλώνισμα, λίχνισμα, σπάσιμο καρπού, αλεύρι, ζύμωμα, ψωμί) και στη συνέχεια ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο: "Το πιο γλυκό ψωμί" (που είναι αυτό που κερδίζουμε όταν έχουμε εργαστεί σκληρά). Τέλος, η κάθε τάξη , έφτιαξε το δικό της ψωμί ζυμώνοντας τα ανάλογα υλικά.


-----------------------------------------------------


Τα δρώμενα της πολύ πλούσιας ομολογουμένως σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκαν με την προγραμματισμένη από το Σύλλογο Γονέων "Αστροβραδιά 2016" που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της  Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης που για ακόμα μια φορά πρόθυμα έστησε το τηλεσκόπιό της για το σχολείο μας στο πλάτωμα κάτω από τον Προφήτη Ηλία στο Αττικό Άλσος.
Παρότι ο καιρός δεν ευνόησε ιδιαίτερα (φύσαγε) πολλοί γονείς ήρθαν με τα παιδιά τους για να δουν τους αστερισμούς και τα ουράνια σώματα μέσα από το τηλεσκόπιο, αλλά και να μάθουν περισσότερα πράγματα γι' αυτά. Χαρακτηριστικό της γοητείας που ασκούν τα ουράνια σώματα σε μικρούς και μεγάλους ήταν πως η πλειοψηφία του κόσμου έφυγε μετά τις 11 το βράδυ και το τηλεσκόπιο ξεστήθηκε μετά τη 1 το πρωί!

Έτσι λοιπόν μάθαμε για τον Άρη και εντυπωσιαστήκαμε με τον αντίζηλό του τον κόκκινο υπεργίγαντα γερο-Αντάρη στην καρδιά του Σκορπιού που ετοιμάζεται για έκρηξη σούπερνόβα.
Είδαμε τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του, τον Δία με ορατά τα 3 από τα 67 φεγγάρια του,  τον Στάχυ της Παρθένου, το Βασιλίσκο του Λέοντα, τη μικρή και μεγάλη άρκτο με τον πολικό αστέρα, τη Σελήνη με τους κρατήρες της, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν τα γενέθλια παιδιού που έγιναν κάτω απ' τον έναστρο ουρανό με... "αστρονομική" τούρτα έκπληξη!

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Τρεμούλη και την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, που ανταποκρίνονται πρόθυμα σε κάθε κάλεσμά μας και ευελπιστούμε σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα σχολική χρονιά.


Όσοι θέλουν να ξαναθυμηθούν όσα είπαμε (και λίγα παραπάνω) μπορούν να διαβάσουν το αρχείο που φτιάξαμε για τη συγκεκριμένη αστροβραδιά πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://drive.google.com/file/d/0BwrzciKtOI06dGJmcEE4clhlRG8/view?usp=sharing


----------------------------------------------



Τέλος, 
ευχόμαστε  σε όλα τα παιδιά 
και τις οικογένειές τους, καθώς και στους δασκάλους μας
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ,
καλή ξεκούραση
καλές βουτιές και 
καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο 
γεμάτοι όρεξη για νέες σχολικές "περιπέτειες"!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου