school

school

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Εσπερίδα με θέμα: "Παιδική κακοποίηση" από "Το Χαμόγελο του παιδιού"

Την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας ομιλίες και παρουσιάσεις προς τους εκπαιδευτικούς και προς τους γονείς από την ψυχολόγο Ρεγγίνα-Μαρία Καραντινού σχετικά με την ενδοικογενειακή βία. Είχε προηγηθεί και σχετική παρουσίαση και ομιλία στα παιδιά της Ε' και ΣΤ' τάξης στις 12 Νοεμβρίου.


Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του σχολείου μας κ. Σκόμπα με συνδιοργάνωση του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας.

Η ψυχολόγος κ. Ρεγγίνα Καραντινού αφού πρώτα μας είπε δυο λόγια για τη δράση, τις αρμοδιότητες και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από "Το χαμόγελο του παιδιού" μας ανέλυσε τις μορφές παιδικής κακοποίησης που υπάρχουν (λεκτική, σωματική, ψυχική, σεξουαλική, αλλά και παραμέληση).

Χαρακτηριστικό ήταν πως όσον αφορά την ψυχική-λεκτική κακοποίηση, ένα παιδί που υφίσταται υποτίμηση, φωνές, κατηγορίες θα χρειαστεί πέντε φορές περισσότερη ενθάρρυνση, επιβράβευση και εμπιστοσύνη προκειμένου να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή που θα είχε αν δεν είχε υποστεί αυτή την λεκτική-ψυχολογική βία.

Η κ. Καραντινού έχοντας μεγάλη εμπειρία από την συνεργασία της με "Το χαμόγελο του παιδιού" έδωσε μεγάλη έμφαση στην σεξουαλική κακοποίηση, μας επεσήμανε ποια είναι τα σημάδια, ποιοι οι κίνδυνοι, από που πρέπει να φυλαγόμαστε, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, πώς πρέπει να τα έχουμε προετοιμάσει, τι να τους έχουμε πει, και πώς να αντιδράσουν για τον πιθανό κίνδυνο που μακάρι ποτέ να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

Είναι δύσκολο όλα αυτά που ειπώθηκαν να μεταφερθούν και να γίνουν αντιληπτά σε  μια ανάρτηση ιστολογίου, αλλά επιγραμματικά θα λέγαμε πως το παιδί πρέπει να είναι ενήμερο για το σώμα του και τις λειτουργίες του, πρέπει να ξέρει τα δικαιώματά του (κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αγγίξει με μη σωστό τρόπο) πρέπει να ξέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι "επικίνδυνος" όποιος του πει να κρατήσει μυστικό από τους γονείς του ή τους δασκάλους του, όσο αθώο κι αν μπορεί να  είναι αυτό αρχικά,  πρέπει να ξέρει πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κρατήσει ποτέ ΜΥΣΤΙΚΟ που το κάνει να αισθάνεται άσχημα, να ντρέπεται, να φοβάται,  ή να μην κοιμάται το βράδυ και πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσει σε κάποιον που εμπιστεύεται (γονείς, δασκάλους ή ακόμα και να τηλεφωνήσει στη γραμμή 1056 "του χαμόγελου του παιδιού") αν βρεθεί σε κατάσταση που δεν μπορεί να βοηθηθεί από το περιβάλλον του.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε μαζί με τα παιδιά σας το βίντεο της μικρής "Κομάλ",  "Το μυστικό της Νίκης" και "Ο Κίκο και το χέρι" (όλα σε κινούμενα σχέδια) σχετικά με την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης καθώς και με αφορμή αυτά τα βίντεο να τους διδάξετε τον κανόνα του εσώρουχου, τα μη σωστά αγγίγματα και το πως προφυλασσόμαστε αν κάποτε μας συμβεί κάτι ανάλογο:
https://www.youtube.com/watch?v=927AHm3i_Os   (Κομάλ)

https://www.youtube.com/watch?v=pw209gh7Ivg  (Ο Κίκο και το χέρι)

https://www.youtube.com/watch?v=gyzEcIgogFg  (Το μυστικό της Νίκης)


Μετά από αυτή την πραγματικά πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική παρουσίαση η κ. Καραντινού δέχτηκε ερωτήσεις και τέλος, μετά τη συζήτηση, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. όπου η κ. Καραντινού θα μας κάνει ακόμα μία παρουσίαση με θέμα: "Σχολικός εκφοβισμός".

Η παρουσίαση που έγινε ήταν πάρα πολύ καλή και χρήσιμη παρά το δύσκολο και "άβολο" θέμα, η κ. Καραντινού άφησε άριστες εντυπώσεις και καλό είναι να προσπαθήσουμε  να είμαστε παρόντες και στην επόμενη παρουσίαση που θα μας κάνει, όσο πιο πολλοί γονείς μπορούμε.
Δεν είναι θέματα που δε μας αφορούν. Είναι θέματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και καλό είναι να ξέρουμε και εμείς και τα παιδιά μας πως να προστατευτούμε και πως να αντιδράσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου